top of page
Пошук

1-е вересня 2020: яким воно буде і до чого готуватися учням і їх батькам



Екватор літа пройдено, школярі радіють, що попереду ще більше третини літа. А ось батьки у цей час, намагаються судорожно уявити, чого чекати від нового навчального року. Що ж обіцяє день знань-2020 і яким буде навчання, на тлі коронавірусу та нескінченного карантину? З'ясовував кореспондент «Кожен спроможен».


МОЗ активно розробляє нові правила для відвідування середніх навчальних закладів. Поки не озвучені норми у повному обсязі, але відомо, що вчителям і школярам перед початком уроків вимірюватимуть температуру і ті, у кого вона виявиться вищою за 37,2, йтимуть додому. Батьків, які супроводжують дітей у школу, зобов'яжуть дотримуватися маскового режиму. А самі школи повинні забеспечуватися антисептиками.


Що ж стосується форми навчання, то тут поки немає єдиної думки і можливі кілька сценаріїв розвитку подій. У разі, якщо пандемія відступить, діти вчитимуться у звичайному режимі. Якщо ж захворюваність буде помірною, але не зійде нанівець, то можливий змішаний формат навчання. У такому випадку одні предмети будуть викладатися очно, а інші – дистанційно.


Крім того, розглядається варіант, при якому у школі одночасно буде перебувати менша кількість учнів, тобто можуть ввести навчання по змінах. Ну, і найбільш несприятливий варіант, у разі негативної динаміки інфікованих COVID-19 – це навчання онлайн.


Спрогнозувати епідситуацію на вересень майже неможливо. Готуємось і до найгірших сценаріїв, до дистанційної освіти, до проміжних варіантів і до повністю повернення дітей до школи, – повідомляє головний санітарний лікар Віктор Ляшко.


Як би не складалася ситуація у країні єдиного сценарію для всієї держави не буде.

– Це питання адаптивного карантину. Питання буде вирішуватися на місцевому рівні: де ми відновлюємо заняття повноцінно, де буде комбіновано, де можливі варіанти дистанційного здобуття освіти, – розповідає освітній омбудсмен Сергій Горбачов.


Що ж стосується дистанційного навчання, то батьки налаштовані дуже скептично. Доказом є незліченні петиції проти онлайн навчання, які постійно підписують батьки школярів. І, дійсно, Україна абсолютно не готова до дистанційного навчання ні технічно, ні ментально.

Адже у багатьох областях «онлайн-навчання» звелося до того, що діти по «зуму» просто отримували завдання, виконувати які у кращому випадку повинні були з дорослими, а в гіршому – самостійно. Як наслідок, на плечі батьків лягли не лише домашні завдання, але навчання у цілому. Коли ж все це встигати людям, які працюють на двох-трьох роботах, щоб хоч якось прогодувати, взути /одягнути улюблене чадо?


– Зараз ми чуємо інформацію про те, що МОН розробляє рекомендації з організації дистанційного навчання в разі нового карантину. Будемо сподіватися, що ці рекомендації допоможуть школам організувати навчальний процес у нових умовах. Але необхідна також допомога міської влади, усіх гілок державної влади в підготовці та організації дистанційного навчання в новому навчальному році. Адже під час весняного карантину школи опинилися сам на сам із цією проблемою, – зазначив Віктор Круглов, генеральний директор видавництва «Ранок», голова наглядової ради школи «Ранок».


Шкільна освіта – це той фундамент, від якого залежить подальша доля людини. Чи буде побудований «будинок» надійним, просторим і світлим або трухлявим, обмеженим і похмурим? Адже в школі дитина не лише пізнає нове, але і вчиться вчитися, спілкуватися і взаємодіяти з соціумом. Від результату шкільних років залежить подальша освіта, професія, а значить і все життя. Кожен пробіл у навчанні може перетворитися в утрачену можливість і не здатність реалізувати себе у подальшому.


Дистанційне навчання – це виклик українській системі освіти, яка і без того не відповідає сучасним реаліям. Чи впораються українці з цим викликом? Залежить від багатьох чинників, зокрема від прикладених зусиль і об'єднання працівників сфери освіти і влади.


Антон Ткаченко




0 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Рішення влади –закон. Оскарженню не підлягає

В Україні що не день, то нові цікаві рішення Верховної Ради чи президента. На цей раз Зеленський вніс до парламенту законопроект, який передбачає ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, а він розглядає

bottom of page