top of page
Пошук

Боротьба за чесно зароблені або чим годувати сім’ї шахтарям?


До столиці з'їхалися шахтарі, профспілкові працівники Мірноградуголь, Добропіллявугілля, Селідоввугілля, представники шахт Львівсько-Волинського басейну ще 30 червня. Акції протесту відбуваються і донині, адже вимоги ніхто і досі не виповнив.


Одна із основних цілей – це отримати свої зароблені гроші. Станом на 1 липня борг перед шахтарями становить більше ніж 2 мільярди гривень. Є і інші вимоги: звільнити від виконання обов'язків голови енергетичного комітету Верховної Ради Андрія Геруса і притягнути його до кримінальної відповідальності за розвал енергетичної галузі України. А також зобов'язати Фонд державного майна, Центренерго, Госугольпостав, ДП Калуська ТЕЦ-Нова повністю розрахуватися з державними вугледобувними підприємствами за отримане вугілля (загальна сума боргу становить близько 884 млн грн). І ще одна з вимог – це заборони імпорту електроенергії і вугілля газових марок з Росії та Білорусі, відновлення роботи блоків теплових електростанцій, які були переоснащені з антрацитового вугілля на вугілля газової групи, виведення шахт з простою, забезпечення їх стабільної роботи.

Президент, відреагував на протест: «Я вам обещаю – мы все сделаем. Дайте мне пару дней. Я сейчас разберусь с Центрэнерго, почему они не выплачивают деньги. Езжайте домой к своим семьям, я разберусь». Та як ми розуміємо, дива не сталося.


А голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус, каже, що все нормально, бувало і гірше: «На большинстве государственных шахт заработная плата выплачена за май или частично за май (отдельная история шахта Краснолиманская, где пласты были выведены в частную собственность и где "похозяйничал" Кропачев). То есть задолженность на большинстве шахт менее одного месяца. Ситуация не идеальная, но явно не такая, чтобы шахтеры шли на забастовки. Например, год назад - в июне 2019 - долги перед шахтерами шахт составляли 2-4 месяца. Сегодня ситуация намного лучше».


Шахтери, розуміючи, що якщо вони поїдуть додому, як їх закликає влада, то свої зарплати вони так і не побачать, тому поки не буде конкретного рішення цього питання – вони залишатимуться у Києві і будуть далі протестувати.

Поки хтось вже скуповую білети на перші рейси до Туреччини,а під час засідання ВР в груповому чаті домовляються про «вечірку в форматі алкотуризму» (про це вони листувалися на засіданні ВР) - населення бореться за свої законні копійчини.


Яна Д'яченко


1 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Рішення влади –закон. Оскарженню не підлягає

В Україні що не день, то нові цікаві рішення Верховної Ради чи президента. На цей раз Зеленський вніс до парламенту законопроект, який передбачає ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, а він розглядає

bottom of page