top of page
Пошук

Взяв іпотеку – живи на вулиці


Кредит. Досить болюче слово для багатьох українців, але послуга дуже популярна. Такі реалії. А кредит в іноземній валюті, при постійних стрибках курсу то вгору, то вниз – і так асоціюється з пеклом. Та президент вирішив: якщо громадянин потрапив у кредитну прірву, то там йому і горіти. Кілька років тому, прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті», виявився занадто лояльним по відношенню до населення. Владу це не влаштовує.


Метою мораторію, який запустив у дію закон 2014-го року, було забезпечення соціального захисту громадян та забезпечення неможливості примусового позбавлення єдиного житла позичальників, які отримали кредити в іноземній валюті у період, який передував періоду стрімкого знецінення національної валюти, або їх майнових поручителів. Як еволюціонував цей законопроект і чому українці будуть поголовно втрачати «кредитне» житло?


В липні 2020 року Верховна Рада прийняла закон №3640, де основним положенням є подовження мораторію на примусове відчуження на єдину домівку позичальника. В пояснювальній записці до проекту закону визначили позитивні наслідки, в разі його підписання: «Прийняття законопроекту забезпечить захист прав людини, зокрема, для недопущення порушення права на житло, підвищення довіри громадян до держави та забезпечення практичної можливості реалізації прав людини на повагу до її житла та його недоторканість, а також знизить соціальну напругу у суспільстві».


Та плював Зеленський на будь-які права людини, а особливо, пов’язані з житлом. У Кончі-Заспі йому «перепала» державна «Дача Ющенка», де президент не переймається про житлові питання. Тому, проаналізувавши закон (так, виявляється людина без юридичної освіти може аналізувати такі документи), вирішив, що окремі його положення не узгоджуються з Конституцією України та законами України, а також не відповідають принципу юридичної визначеності, ясності та недвозначності правової норми, що є складовою конституційного принципу верховенства права. Якщо усі коміки та шоумени так розуміються на конституції та правових нормах, то треба негайно провести перекваліфікацію усіх політиків у «95 Кварталі». Та наразі, такі заяви від пана Зеленського виглядають як чергова вистава. Це схоже на ситуацію, коли людина має певне віросповідування, при цьому ніколи не читала «Біблію», «Коран» та будь-які інші релігійні «документи», згідно яких вона може робити певні висновки.


Тож, «бог» усія України вирішив, що треба допомагати банкам, а не позичальникам. Головний аргумент - наявність мораторію не стимулює позичальників до пошуку взаємоприйнятних шляхів врегулювання заборгованості за кредитами в іноземній валюті і спричиняє негативний вплив на здатність банків виконувати свої зобов'язання перед кредиторами.


Головне питання до нашого «освіченого» президента: кому банки будуть послуги надавати, якщо народ просто залишиться на вулиці? Хоча є ще одне: коли перестануть з’являтися такі божевільні закони?

Яна Д'яченко


1 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Рішення влади –закон. Оскарженню не підлягає

В Україні що не день, то нові цікаві рішення Верховної Ради чи президента. На цей раз Зеленський вніс до парламенту законопроект, який передбачає ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, а він розглядає

bottom of page