top of page
Пошук

Вибори без виборців

Напередодні «річниці» Володимира Зеленського на посаді президента, у різних джерелах проводилися соцопитування про те, чи задоволені громадяни роботою обранця. Звичайно, більшість респондентів залишилися розчарованими діями (а десь і бездіяльністю) нової влади. Тож, аби остаточно не опуститися на дно рейтингу довіри, «зверху» вирішили діяти.

Та, за рік правління, вже стало зрозуміло, що робити щось аби повернути довіру населення – ніхто не буде. Є методи і простіші. Можна просто не допустити громадян до виборів. Точніше так: закон цього не дозволяє, але «піднебесним» він неписаний.


Тепер територіальні громади, які знаходяться на підконтрольній території, що дотичні до лінії розмежування, не мають змоги вирішувати власну долю і обирати людей, які будуть впливати на їх життя. Як завжди, офіційна версія прийнятого рішення далека від правди. Якщо вірити поясненням, то це зроблено заради безпеки громадян. Адже зараз проводити вибори на тих територіях – небезпечно. Досить цікаво що всі органи виконавчої влади працюють в звичайному режимі. А вибори президента проводилися у штатному порядку.

Версія неофіційна (правдива). Зараз просто невигідно враховувати голоси жителів, які найсильніше страждають від бездіяльності та примарних обіцянок влади.


Тут доречно згадати і про «піар-поїздку» Зеленського, в якій сценарій прописано у кращих традиціях «президентів-показушників». Честь прийняти поважного гостя випала тим самим жителям Донецької області, яких тепер позбавляють прав, гарантованих конституцією. Нічого нового: ЗМІ рясніли заголовками про те, як президент каву у супермаркеті пив, бесіди-бесідував з маленькою жителькою, квіти приймав і люб’язно робив «селфі». До речі, останнє – це така собі «фішечка» голови держави (поки закордоном президенти проблеми країн вирішують, наш ракурси для постів в Instagram підбирає). Та, як ми бачимо, «селфі» не допомогли і прийшлось лишати громадян їх права на голосування. Як-то кажуть: «не хочеш по-хорошому, буде по-поганому». І конституція, гарантом якої є президент, не перешкода (йому і самому начхати на неї – це зрозуміло давно).


І тепер питання, чим керувався Володимир Зеленский, написавши це на своїй сторінці: «Білорусь у своїх діях повинна максимально дотримуватися загальновизнаних у цивілізованому світі демократичних стандартів. І постаратися забезпечити власному народу його права та свободи у повному обсязі. Тільки так можна зберегти надію на вихід з кризи». Як можна давати будь-які поради іншим країнам, коли для своєї нічого не робиться, окрім постів у Facebook?


Логіка виходить проста: Білорусь та інші країни, які називають себе демократичними, повинні забезпечити права та свободи, а Україна нікому нічого не повинна. Залишається лише спалити конституцію – толку з того, що вона припадатиме пилом ніякого.

Яна Д'яченко

1 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Рішення влади –закон. Оскарженню не підлягає

В Україні що не день, то нові цікаві рішення Верховної Ради чи президента. На цей раз Зеленський вніс до парламенту законопроект, який передбачає ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, а він розглядає

bottom of page