top of page
Пошук

Економічна прірва

Рушити економіку, «латати» фінансові діри за рахунок населення та оббирати по повній – вже давно відточені навики українських політиків. Що не день - то закон, що не ніч – то подорожчання тарифів. Ось так і на цей раз: найближчим часом вартість транспортування електроенергії може суттєво збільшитись.

Слід згадати, що попереднє підвищення цього тарифу вже відбулось в серпні цього року - з 155,4 до 240,23 грн / МВт. Мета такого рішення - зібрати кошти для погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з поновлюваних джерел. Цікаво, на що ще найближчим часом доведеться «скинутись» населенню? На транспортування електроенергії – точно. Адже плани на цей рахунок вже відомі.

Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), планує найближчим часом у двічі підвищити тарифи на транспортування електроенергії. Перше подорожчання (на 30% ) заплановано на 1 листопада. Тариф на доставку може збільшитися з 240,23 до 313,07 грн / МВт (без ПДВ). А вже з 1 січня 2021 року можливе наступне подорожчання - до 501 грн / МВт-год. Тобто, в цілому тариф на транспортування електроенергії може вирости більш ніж у два рази.

Наслідки торкнуться кожного: і бізнесмена,і пересічного громадянина.


Таке підвищення пряма загроза для промислових підприємств і економіки, яка може рухнути. Вугільна галузь, яка зараз знаходиться у кризі, посилить скрутне становище. Це загрожує зупинкою шахт, черговим простоєм і нарощуванням заборгованості по зарплатах. І поступовим доведенням шахт до знищення. Ще одна крапля у погіршення ситуації для вугільних підприємств. Як і для більшості інших.


«Підвищення тарифів на доставку підніме ціну на електроенергію в цілому для промисловості, для комерційних споживачів. У нас, наприклад, все працює на електриці: всі термопласт-автомати, штампи, прес-форми, фарбувальне обладнання тощо. Тому частка електрики в собівартості виробу досить висока. І, якщо підняти ціну навіть на 10%, це зробить нашу продукцію неконкурентоспроможною порівняно з європейською», - прокоментував засновник ТМ "Saturn" Олександр Громико (член Наглядової ради Української ради бізнесу).


Та більш за всіх постраждає малий бізнес: пекарні, перукарні,магазинчики тощо. Адже більшість таких діяльностей залежать від електроенергії. А платоспроможність населення останнім часом і так впала (по зрозумілих причинах), тож страждають і клієнти, і бізнесмени. Люди просто перестануть купувати більшість товарів і послуг, адже елементарно платити буде нічим. На плечі українців лягатиме підвищення комуналки і збільшення вартості продуктів.


У такі часи ми можемо як ніколи відчути «підтримку» та «піклування» від пана Зеленського і команди. А в умовах кризи запускати ланку підвищення тарифів як один із проявів «небайдужості» до проблем українців.


Яна Д'яченко


1 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Рішення влади –закон. Оскарженню не підлягає

В Україні що не день, то нові цікаві рішення Верховної Ради чи президента. На цей раз Зеленський вніс до парламенту законопроект, який передбачає ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, а він розглядає

bottom of page