top of page
Пошук

Невчасні «повітряні» амбіції уряду

Регіональна мережа аеропортів в Україні – питання, яке підіймається роками, але так і залишається невирішеним. Нинішня влада вирішила покласти край цій сумній тенденції. Та чи своєчасні ці дії і як оцінюють ці плани авіаперевізники?


У розвинутих країнах світу, великими за територією, мешканці подорожують саме зі своїх місцевих аеропортів. В Україні ж, галузь занепала після здобуття незалежності і основний авіаційний трафік було зосереджено у Борисполі, поруч зі столицею. На щастя, ситуація почала змінюватись і до київського летовища поступово почали приєднуватись і інші аеропорти (у Львові, Харкові, Одесі, Дніпрі). Але проблема регіональної мережі залишається незмінною – в Україні функціонує лише 20 повітряних причалів, а більшість з них потребують значної модернізації.


Зеленський пообіцяв виправити ситуацію та для будівництва нових аеропортів і вдосконалення існуючих, питання з приставною «авіа» було включено у програму «Велике будівництво». Отже, на амбіції, пов’язані з регіональним авіасполученням витрачаються гроші коронавірусного фонду так само, як і на дороги. Та, якщо вважати,що це допомога компаніям під час кризи, то кошти витрачають цілком правомірно. Але, нажаль, вплив обіцяних змін заперечують і самі авіаперевізники.


Побудова аеропортів, реставрація – все це,як-то кажуть, на перспективу (необхідність якої заперечувати не варто), але зараз необхідна допомога «по-факту». Адже не дивлячись на слова першого заступника міністра інфраструктури, Дмитра Абрамовича, розвиток регіональніх аеропортів не дозволить суттєво збільшити пасажиропотік. Тому що криза тільки досягає свого апогею, а авіаперевезення у межах країни завжди були занадто дорогим задоволенням для українців.


Самі ж компанії оцінили ініціативу від влади, і досить позитивно, але усі бачать певні проблеми її реалізації. Усі, окрім уряду. Наприклад, у МАУ підкреслили, що авіаперевізники не можуть покладатися виключно на внутрішні перельоти, адже вони не є економічно самодостатніми для діяльності компаній. Влада ж це не приймає до уваги, бо як завжди робиться все тільки для гучних заголовків у пресі.


«В нинішніх умовах вкрай важливим є спочатку рятувати авіакомпанії, які в подальшому і будуть розвивати нові аеропорти, тому що може скластися ситуація коли аеропорти відновлять, а літати буде нікому», - повідомила прес-служба «Міжнародних авіаліній України».


У підсумку виходить,що влада розуміє важливість розвитку регіональних аеропортів, але амбіцій набагато більше, ніж знань і розуміння як це зробити. Та це досить логічно: як люди, які звикли до «небесного» транспорту, можуть зрозуміти, що пересічний пасажир не зможе дозволити собі такого задоволення. Як не сумно,але український народ звик до плацкартів, а більшість ніколи у житті навіть не були на борту літака.

Яна Д'яченко


1 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Рішення влади –закон. Оскарженню не підлягає

В Україні що не день, то нові цікаві рішення Верховної Ради чи президента. На цей раз Зеленський вніс до парламенту законопроект, який передбачає ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, а він розглядає

bottom of page