top of page
Пошук

Новий законопроект = нове фіаско Верховної Ради?

Оновлено: 13 лип. 2020 р.

Черговий законопроект, і черговий провал. Скільки їх ще буде? На цей раз більш 30 нардепів підготували документ, пов'язаний з нерухомістю. Цей витвір розчарував, як ріелторів, які працюють з відчуженням, продажем/купівлею житла, так і простих громадян. Так для кого ж пишуть наші закони і в чому черговий підступ? Давайте з'ясовувати.


Проєкт Закону України «Про рієлтерську діяльність в Україні» (далі – Законопроєкт) розроблений з метою забезпечення єдиної державної політики у сфері регулювання рієлтерської діяльності в Україні, захисту прав і інтересів фахівців у сфері рієлтерської діяльності, суб’єктів рієлтерської діяльності та споживачів рієлтерських послуг, – гарно співають у пояснювальній записці до проєкту.

Звучить, здавалося б, непогано. Адже, дійсно взаємини ріелторів-клієнтів необхідно систематизувати, узаконити і привести до загального порядку. Так планується створення єдиної інформаційної бази. У неї будуть вноситися всі договори, пов'язані з нерухомістю. Контракти, туди не внесені, будуть вважатися недійсними. Сама база планується відкритою і публічною. Як це позначиться на персональних даних, які містять документи? Питання залишається без відповіді.


До того ж, нововведення позбавляє громадян можливості діяти самостійно. Згідно з нормативним документом будь-які маніпуляції з нерухомістю повинні проводитися тільки через посередника. А, угоди, які не будуть зареєстровані в інформаційній базі – стануть незаконними.


Самих ріелторів зобов'яжуть проводити паспортизацію об'єктів, без якої вони не зможуть прорекламувати нерухомість або подати оголошення. Адже реклама повинна бути з номером паспорта. В іншому випадку – штраф майже 50 тисяч гривень. Цікавий спосіб поповнити скарбницю завдяки каральній системі, чи не так?


На цьому нововведення не закінчуються. Усі ріелтори отримають ліцензію на роботу, але тільки після профпідготовки і атестації. Брокери, які пройдуть іспит, будуть вноситися ще в один новий реєстр – Єдиний реєстр ріелторської діяльності, у якому об'єднають всіх фізичних та юридичних осіб, а також професійні об'єднання у сфері ріелторської діяльності.

А, ось тих, хто працюватимуть без свідоцтва про ріелторську діяльність, очікують штрафи в розмірі 8500-17000 грн. з конфіскацією прибутку, за повторне порушення покарання вже складе 17000-34000 грн. так само з конфіскацією прибутку.


Асоціація фахівців з нерухомості дізналася про новоспечений законопроект за фактом його появи на сайті Верховної Ради. Ну, дійсно, навіщо брати участь у створенні проекту закону самим фахівцям галузі? Нехай пожинають гнилі плоди «спеців» Ради.


Асоціація вбачає в положеннях запропонованого проєкту Закону обмеження прав громадян України на розпорядження своєю власністю, які гарантовані Конституцією України, також запропоновані норми містять корупціогенні фактори та ризики, порушують антимонопольне законодавство та в більшості своїй порушують права та інтереси суб’єктів ринку надання рієлторських послуг, – заявили в Асоціації стосовно законопроекту про рієлторську діяльність.

Антон Ткаченко


1 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Рішення влади –закон. Оскарженню не підлягає

В Україні що не день, то нові цікаві рішення Верховної Ради чи президента. На цей раз Зеленський вніс до парламенту законопроект, який передбачає ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, а він розглядає

bottom of page