top of page
Пошук

Пандемія як надприбутковий бізнес

Коронавірусне лихо завдало багато шкоди, а особливо у фінансовій сфері. Але ті, хто зміг «піднятись» на пандемії все-таки знайшлись. Звичайно, не без допомоги уряду, який замість підготовки до другої хвилі епідемії, насолоджувався літніми деньками. Тому тепер у державних лікарнях з ПЛР-тестами проблеми, а у приватних у кілька разів завищені ціни. Та гроші – не єдине що можуть втратити українці через недобросовісні клініки.


Чутки про те, що аналіз не завжди показує правильний результат блукають мережею ще давно, але зовсім нещодавно про це заговорили і самі медики. Можна було б списати на те, що хвороба ще непізнана до кінця і технології дають похибку, але справа зовсім у іншому – якості тестів. І ні, вони не у всьому світі погані і брехливі, просто наші клініки вирішили закуповувати подешевше, щоб «навар» був побільше.


Представники лікарень запевняють, що тести дорогі, американські чи німецькі, але при цьому відмовляються показати відповідні документи. Якщо взяти у приклад Київ, то лише одна лабораторія змогла підтвердити якість закуплених реагентів. Усім іншим українці повинні вірити на словах. Та у державних мед закладах ситуація не краща – на сайті Прозоро активним скупником дешевих реагентів стали саме вони. Тести за 32 гривні, які люди купуватимуть за 700 гривень мінімум (у залежності від клініки і міста).


Комерційний директор мережі лабораторій, Микола Скавронський розповів, що в Україну з задоволенням потрапила реагентика, яка не дісталася Євросоюзу і коштує до 60 гривень. Тобто те, від чого розвинуті країни оберігають своїх жителів, наші жваво закуповують і наживаються. І такий заробіток робиться на здоров’ї і життях людей.


Адже такі тести у своїй більшості показують невірний результат. А для людини, у якої він нібито негативний – наслідки можуть бути фатальними. Бо допомогу можуть отримати несвоєчасно. Поділилась своїм страшним досвідом киянка пані Ольга: «Я здала тест (ред. – за 1800 гривень) і на ранок прийшов результат, син забрав. Сказали, що результати негативні, ковіду у мене немає. Але симптоми у мене продовжувались ті самі, плюс задишка, ще більша слабкість. Я у вертикальному положенні взагалі не могла знаходитись…. Все було наскільки складно, що, коли ми додому поверталися з лабораторії, просто хотілося сісти на асфальт, бо не було сил». Причому пізніше її сину сказали, що шанси 60-річної жінки 50 на 50. Та все ж таки, цій родині повезло і організм пані Ольги впорався з недугою.


Та бувають більш сумні історії. Але у нашій країні набити гаманці завжди важливіше за професійність, а про совість лише розповідають у легендах. Так, у середньому одна лабораторія заробляє близько 3 мільйонів гривень на ПЛР-тестуванні на день. І саме у цю суму оцінюють готовність жертвувати життями українців державні та приватні медустанови.


Тож, поки хтось рахує надприбутки і помножує свої накопичення, інші повинні сподіватись що їх тест не виявиться черговою «дешевкою», а організм зможе перемогти коронавірусну інфекцію.


Яна Д'яченко



1 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Рішення влади –закон. Оскарженню не підлягає

В Україні що не день, то нові цікаві рішення Верховної Ради чи президента. На цей раз Зеленський вніс до парламенту законопроект, який передбачає ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, а він розглядає

bottom of page