top of page
Пошук

Податкова революція

Поки в Україні активно обговорюється тема розпуску КСУ, у Верховній Раді час дарма не втрачають. І здається, що коли ця тема відійде на другий план – у країні з’явиться багато цікавих законопроектів. Перший з них уже потрохи просувають. Тож, можна готуватись до видозмінених податків.


Саме оподаткування нерухомого майна так бентежить владу. Звичайно, що ще «поганого» відбувається в Україні? Кисень у лікарнях менш важливе питання, ніж чергове обкрадання населення. Хоча, якщо так і далі піде, то не факт, що залишиться кого «доїти».

Але найпершими кидаються зміни у пункті, у якому зазначено, що «не є об’єктом оподаткування». Дитячі будинки сімейного типу, гуртожитки, будинки дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів, об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу і багато інших пунктів просто викреслили. Вирішили, що платників податків замало в Україні…Як виживатимуть дитбудинки чи бізнес, якому влада обіцяла підтримку – нікого не хвилює. В принципі, нічого нового.


Та лише розширення списку об’єктів оподаткування влада вирішила недостатнім. Новим стане і спосіб розрахунку податків: «Базою оподаткування є оціночна вартість об’єкта житлової/нежитлової нерухомості». До нині ключову роль грала загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості.


І зараз навіть про переваги чи недоліки казати не варто. Адже сам факт оцінки вартості загрожує адекватним податкам. Визначається вона станом на перше число базового податкового (звітного) періоду (року) суб’єктом/суб’єктами оціночної діяльності за результатом проведеної згідно Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» оцінки майна. У чесності подібних підрахунків засумніватись можна одразу, але і те, що нам обіцяє законопроект у разі незгоди з такою оцінкою – не заспокоює. Українцям пропонують звертатись до суб’єкта оціночної діяльності. Але при цьому оплатити те, що вже нараховано.


Давайте підрахуємо фінансовий бік нововведень. Наприклад, Ви – власник квартири у 62 квадратних метри. Якщо рахувати за максимально можливим показником (1,5% від розміру мінімальної зарплати), то це виходить 4650 гривень. Якщо ж за новою запропонованою системою (0,2% від вартості майна) - маємо суму у 84000 гривень. Суттєва різниця чи не так?


Та поки законопроект на етапі розгляду, ми можемо сподіватись що чергова хвиля знущання над народом залишиться не активованою.



1 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Рішення влади –закон. Оскарженню не підлягає

В Україні що не день, то нові цікаві рішення Верховної Ради чи президента. На цей раз Зеленський вніс до парламенту законопроект, який передбачає ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, а він розглядає

bottom of page