top of page
Пошук

Підвищення «мінімалки» або смерть бізнесу?


З 1 вересня 2020 року мінімальна заробітна плата зросте до 5 тисяч гривень. Як звучить. Можна навіть зрадіти, але, на жаль, марно. Адже відносно тієї «мінімалки», якає зараз, то це надбавка у цілих 277 грн. Ну, якщо 5 з половиною років відкладати ті копійки, то можна і в Туреччину на тиждень полетіти. Тож, якщо бути оптимістом , то можна дякувати Кабміну. Наразі залишається лише припустити, які наслідки такої щедрості.


Для початку про плани Кабміну. Окрім того, що мінімальна заробітна плата зросте у вересні цього року, уряд затвердив підвищення "мінімалки" з 1 січня 2021 року - до 6 тисяч гривень, а з 1 липня 2021 року - до 6,5 тисяч. Надзвичайно далекоглядний проект від нашого уряду, з урахуванням того, що зазвичай не можуть впровадити навіть те, що заплановано «на вчора».


Що ж тут не так? Питання в тому, чи залишиться та кількість робочих місць, яка є зараз?Адже те, що виглядає немов «з панського плеча», насправді лягає на плечі роботодавців. Система дуже проста: вище мінімальна зарплата – вище і податок на доходи фізичних осіб. А в проекті бюджету на 2020 рік передбачено збільшення надходжень на 17,44% в порівнянні з тими, що були заплановані в 2019 році. А як зазначено в проекті, то і підприємства будуть сплачувати більше, аж на 20 %. Це все дані, які були розраховані з урахуванням нинішньої «мінімалки», тож при її підвищенні, ці відсотки і числа зростуть.

Чи зможуть ФОПи та компанії вижити в таких умовах, адже це добряче вдарить по їх прибутку? Є вірогідність того, що деякі фірми взагалі припинять своє існування, хтось буде змушений скоротити кількість робочих місць, а хтось почне видавати зарплату в «конвертах» або продовжить обходити видачу «білої» зарплати. В будь-якому разі, такий законопроект залишить відбиток на обох сторонах робочих відносин.


При цьому, Кабмін з радістю анонсує, що підвищення «мінімалки» дозволить поповнити держбюджет додатково на 37,58 мільярдів. Дуже цікава ситуація виходить, в країні криза, по всьому світу підприємцям дають так звану «відпустку» на ряд податків та виплат, а в нас все як завжди.


Але так красиво анонсувати підвищення податку через призму підвищення міні малки – це треба вміти.

Яна Д'яченко

1 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Рішення влади –закон. Оскарженню не підлягає

В Україні що не день, то нові цікаві рішення Верховної Ради чи президента. На цей раз Зеленський вніс до парламенту законопроект, який передбачає ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, а він розглядає

bottom of page