top of page
Пошук

Підвищення мінімалки- шлях до безробіття

Підвищення мінімалки – шлях до безробіття

Впровадження нових дуже «необхідних» законів та нововведень – обов’язкова річ перед виборами. Замилити очі народу підвищенням пенсій та зарплат майже вийшло. Одразу людей шокували розміри «щедрих» прибавок. Та влада швидко зреагувала та зробила хід «конем»: опублікували графік майбутніх підвищень зарплат і пенсій. В принципі, плани на мінімалку 6500 гривень – не погана ідея, але точно не з нашою економікою та дірками у бюджеті.


Замість того, аби використовувати обмежені кошти, які є у держави і направити їх на розвиток економіки та суспільства, влада просто робить черговий «пшик» у очі народу. Якщо казати прямо, то зараз країна не може собі дозволити підвищення соціальних стандартів, що обіцяє і намагається робити президент. Тільки через освіту, розвиток інфраструктури, інвестиції, модернізацію підприємств і зниження податків, можна сподіватися на реальне підвищення зарплат і пенсій.


Те, що відбувається зараз – прямий доказ того, що кожен повинен бути на своєму місці та займатися тим, на чому добре розуміється. Країна – не майданчик для гумору, та і нововведення ці зовсім не веселі. Усі бюджетні кошти – це гроші платників податків, які будуть змушені платити ще більше. Таке безвідповідальне рішення про підвищення зарплат тягне за собою збільшення податкового навантаження, яке в свою чергу обмежує ті самі інвестиції у розвиток населення та країни. Виходить таке собі замкнуте коло: більша мінімалка – більші податки – держава стоїть на місці. Тобто, при такій моделі «розвитку» соціальних стандартів, ні через рік, ні через 10 нічого не зміниться.


Перший фактор, який «з’їдає» підвищення заплат – підняття цін на товари. Бізнес перераховує свої ризики і збільшує вартість послуг, виробів, продуктів і тд. Наприклад, власники салонів краси постраждали ще під час жорсткого карантину: були змушені звільнити прибиральниць, а майстри пішли у «відпустку». Та з відкриттям після карантинних канікул довелося перевести робітників на неповний робочій день, адже клієнтів поменшало. А якщо власникам прийдеться сплачувати більшу зарплату, то вартість послуг також зміниться у напрямку «плюс». Попит впаде, адже більшість і так вже навчились вдома робити частину салонних процедур під час карантину. Отже і заклади будуть закривати, людей – звільняти. Не райдужна перспектива: була зарплата - її підвищили, а потім і зовсім не стало. Тим, чиї фірми та компанії витримають натиск податками, пощастить тільки в тому, що їх не звільнять. Адже те, що фактично ніякого підвищення не відбувається, а надбавки підуть на податки – зрозуміло давно.


На державних підприємствах взагалі виходить цікава ситуація. Найчастіше ставка - це мінімальна зарплата плюс премії та виплати за вислугу років. При підвищенні заробітної плати, в кінцевому рахунку, робітники отримують ще меншу, ніж до цього. Адже із збільшенням зарплати, зростає сума, яка з неї вираховується. Наступні ж два-три місяці зазвичай не платять належні доплати і премії або істотно скорочують їх відсоток, замість 30% від окладу можуть дати 10% або 5%.


Виходить, що обіцянки підвищити мінімальну зарплату в найближчі півроку до 6500 гривень не принесе бюджету країни вигоди, а лише негативно позначиться на діяльності бізнесу і прискорить зростання безробіття в Україні. Ось такий черговий жарт підготував пан Зеленський. Все для людей, як-то кажуть.


Яна Д'яченко


2 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Рішення влади –закон. Оскарженню не підлягає

В Україні що не день, то нові цікаві рішення Верховної Ради чи президента. На цей раз Зеленський вніс до парламенту законопроект, який передбачає ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, а він розглядає

bottom of page