top of page
Пошук

Тариф, який відбере останні гроші українців

Будь-які нововведення від нашої влади – це як окремий вид збочень і щоразу новий. Так на порядку денному розглядається нова для України, система урегулювання роботи обленерго – RAB-тариф.


Що це взагалі таке? Абревіатура RAB походить від терміна Regulatory Asset Base - регуляторна база активів. Згідно нововведення, компанії щороку будуть закладати в тарифи 12,5 % вартості компанії. Наприклад, при вартості компанії 1 мільярд гривень, 125 мільйонів вона закладає в тариф. Саме від цієї суми вони будуть утворюватись .


Чому це могло б бути правильним рішенням? Обленерго зможуть гарантовано отримувати певний рівень прибутку, який становитиме відсоток вартості її активів. Тож, якщо дивитися на ідею, то компанія буде зацікавлена ставати більш ефективною. Адже зараз в Україні діє так звана система, тобто прибуток обленерго формується відштовхуючись від витрачених коштів, які штучно збільшують.


Та не все так добре, як на перший погляд. При введенні RAB-тарифу, підвищення вартості послуг – неминуча річ, а досі не відомо на чиї плечі воно лягатиме. Навіть, , якщо тарифи підіймуть для непобутових споживачів (підприємці, малий, середній, великий бізнеси, бюджетні установи та організації), то громадяни відчують це і по своїм кишеням. Нові витрати компаній, фірм, підприємців, залишать значний відбиток на їх прибутку, тож, для кінцевого споживача, ціни на послуги, речі, побутові та харчові продукти збільшаться. А якщо тарифи зростуть «порівню» для всіх споживачів, то українцям буде важче у два рази.

До цього всього додається і те, що такий вид регулювання – дуже складний інструмент і вводити його треба належним чином, а з цим, у нашої влади, досить часто виникають складнощі.


Пишіть свою думку стосовно РАБ тарифів в коментарях та діліться про які ще нововведення від нашої влади Ви чули останнім часом.


Яна Д'яченко


4 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Рішення влади –закон. Оскарженню не підлягає

В Україні що не день, то нові цікаві рішення Верховної Ради чи президента. На цей раз Зеленський вніс до парламенту законопроект, який передбачає ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, а він розглядає

bottom of page