top of page
Пошук

Хто керуватиме судовою системою? Захід?


Судова реформа, яку обіцяв провести Зеленський і вимагає від України Захід вже «на носі»: Верховна рада прийняла у першому читанні закон, який встановлює новий механізм відбору до Вищої ради правосуддя і Вищої кваліфікаційної комісії суддів – головних органів у судовій системі.


Іноземні посли, Міжнародний валютний фонд і грантові організації хочуть відбирати членів ВРП і ВККС через комісію по доброчесності, куди увійдуть міжнародні експерти від західних донорів. Після реформи ВРП буде відновлено роботу ВККС - органу, який необхідний, щоб завершити оцінювання суддів (колишню ж ВККС президент Зеленський розпустив ще у 2019 році).

Місія МВФ, яка в лютому закінчила роботу в Україні без будь-якого результату, зробила особливий наголос на необхідності прийняття законопроектів по судах. По суті, західні структури очікують від України прямого допуску до відбору суддів і контролю за їх роботою. Тому міжнародні експерти повинні мати повноваження «відсіювати» претендентів на посаду членів ВСП та ВККС і звільняти їх за не доброчесність.


На цьому вседозвілля для Заходу не закінчується. Конкурсній комісії дали право доступу до всіх відкритих державних реєстрів. І ніяких винятків у цій нормі не передбачається. Таким чином, міжнародні експерти зможуть отримувати інформацію з реєстрів, утримувачем яких є Мін'юст, реєстрів Державної виконавчої служби, Державної служби з питань захисту персональних даних та інших. На ці надмірні повноваження звернуло увагу Головне експертне управління Ради, яке аналізує всі проекти законів.


«Зміст цієї норми не дозволять встановити, з якою метою Конкурсній комісії з питань доброчесності дається доступ до всіх реєстрів без винятку. Незрозуміло, які дані будуть братися, наприклад, з реєстру громадських об'єднань, єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів та інше, і яким чином ці дані будуть сприяти конкурсної комісії в її діяльності», - йдеться у зауваженнях ГНЕУ.

Та й сама вимога Заходу допустити їх представників до відбору і контролю за суддями суперечить Конституції. Але, як ми бачимо, що у Офісі президента просто немає розуміння, як будувати судову систему, тому з-під пера представників влади і виходять такі сумнівні проекти. Та вони ще й вимоги до самої кваліфікації суддів знизили. Якщо раніше потрібно було мати повну вищу юридичну освіту, то тепер допускається просто вища (що дасть можливість претендувати на членство в ВККС навіть молодшим бакалаврам). Зрозуміло, що наша країна знаходиться ніби не у руках президента, а у лапах загарбника, який маленькими кроками прибирає державу до себе.


Підсумувати дії президентської команди (з 227 голосів «за» - це голоси «слуг»), можна словами того ж управління: «Ми вже бачили на прикладі Антикорупційного суду, до чого призвело залучення експертів, які не знають ні української, ні російської мови і не розуміються в українському законодавстві. Ті особи, яких нав'язали у якості експертів, виконують одну мету - відібрати таких суддів, які будуть керовані і слухняні. Вони повинні будуть виносити такі рішення, які їм скажуть. Тому сама участь експертів у відборі суддів суперечить Конституції. Не має права жодна іноземна держава диктувати нам, як відбирати суддів».


А Ви згодні, що представники інших країн  не можуть керувати і приймати участь у вирішенні внутрішніх питань України?


Яна Д'яченко


2 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Рішення влади –закон. Оскарженню не підлягає

В Україні що не день, то нові цікаві рішення Верховної Ради чи президента. На цей раз Зеленський вніс до парламенту законопроект, який передбачає ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, а він розглядає

bottom of page