top of page
Пошук

Ціна на газ стабільна. P.S. за доставку +80%

Здається українці досі не оговтались від появи платіжок «за доставку газу», та уряд і далі продовжує шокувати населення. Не дивлячись на те, що сплата за цю послугу раніше входила у загальну квитанцію за газ, тема набула не аби якої популярності. Більшість обурених збирались у соціальних мережах і жваво обговорювали доцільність таких витрат, коли ті ж шляхи передачі газу дехто встановлював за власні кошти. А хтось навіть не живучи у будинку і маючи «0» в основному рахунку, бачили борг за ту саму доставку.


Та у газових компаніях намагалися пояснити куди йдуть гроші, отримані за транспортування газу, і «відбитися» від обурених громадян. Усьому виною постійні витрати: технологічний газ, ремонти, заміна газового обладнання. Цікаво, перед тим як вішати на вуха чергову лапшу, чиновники виходили зі своїх кабінетів подивитись на стан транспортних шляхів? Або бачили стан того обладнання? У будь-якому випадку, коли на паперах усе регулярно оновлюють, чолов’яг у керуючих кріслах воно і не хвилює. Тож, за що насправді ми платимо – невідомо.


І ось реалії сьогодення: для 20 компаній пропонується підняти тариф у середньому на 80%. Що ж, мабуть час для еміграції у межах країни аби знайти міста з дешевшою «собівартістю» життя… Адже коли ці тарифи остаточно затвердять, то ціни на доставку коливатимуться від 0,38 до 3,19 гривень за кубометр на місяць залежно від регіону. Наприклад, для “Тернопільміськгаз” тариф може зрости з 0,4 гривень за 1 кубометр (щомісяця з ПДВ) до 1,13, для “Тернопільгазу” – з 1,24 до 2,81 гривень за одиницю. Тож, мешканцям Тернополю точно не позаздриш. Як і клієнтам ще 19 облгазів (подивитись чи потрапили ви у список «жертв» можна на сайті НКРЕКП).


Але на думку експертів «картина» може стати ще гіршою. У разі сильних морозів вартість кубометра може становити 9-9,5 гривні. Якщо ж погодні умови будуть більш менш сприятливими, то слід очікувати суму у 8-8,5 за одиницю. У принципі, ситуація така: «Наскільки саме зміниться ціна, залежить від багатьох чинників, зокрема погоди, очікувань щодо імпорту газу, видобутку тощо», - зазначив директор Газопостачальної компанії Нафтогаз України Максим Рабінович. Тож, тут виходить рівняння з багатьма невідомими, адже наша влада ще не навчилась робити такі складні прогнози.

Українцям залишається лише сподіватись на теплу зиму і сплачувати рахунки за транспортування газу (точніше – за ремонт і заміну обладнання, яке у своїй більшості відбувається лише у звітах про витрати).

Яна Д'яченко


1 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Рішення влади –закон. Оскарженню не підлягає

В Україні що не день, то нові цікаві рішення Верховної Ради чи президента. На цей раз Зеленський вніс до парламенту законопроект, який передбачає ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, а він розглядає

bottom of page