top of page
Пошук

Чи «збіжить» українське молоко?


Виробництво молока в Україні дорожчає і скорочується з року в рік, але замість допомоги підприємцям країна лише збільшує імпорт молочних продуктів з-за кордону. Саме це призвело до занепаду галузі.

Півтора десятка великих молочних компаній направили в Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства прохання розслідувати безконтрольний імпорт, який позбавляє вітчизняну галузь прибутку і робочих місць. «Україні загрожує доля Молдови і Болгарії, де понад 80 відсотків молочної продукції на полицях магазинів - це імпорт», - заявив голова Союзу підприємств України Вадим Чагаровський. І якщо порівняти з минулим роком, то його кількість в нашій країні збільшилась удвічі. А по деяким категоріям продуктів його частка зросла до небувалих розмірів: наприклад, закордонні сири займають 40 відсотків всього їх асортименту в країні. До речі, близько третини всього обсягу Україна закупила у Польщі, яка створила своїм підприємцям сприятливі умови для виробництва та переробки молока, чого, на жаль, не скажеш про нашу країну. Більш того, з наступного року на імпорт таких продуктів з ЄС встановлюються нульові митні ставки. І без того недорога європейська молочка буде коштувати у нас ще дешевше і наша країна стане головним ринком збуту надлишків європейського молока. А вітчизняне подорожчає до кінця року ще на 10 відсотків.

Міністр аграрної політики і продовольства України Роман Лещенко прокоментував: «По падінню молока ми знаходимося у 1946 році». А фермери та підприємства продовжують вирізати корів, яких дорого утримувати і годувати. Але замість того, щоб допомагати своїм виробникам, Україна компенсує нестачу молока розширенням імпорту. Це простий і невитратний шлях, який може призвести до поступового зникнення національної молочної галузі.

«За підсумками 2020 року Україна перетворилася на нетто-імпортера молока: імпорт зріс на 113 відсотків, що еквівалентно 1 мільйону тонн молока-сировини. Це той мільйон тонн, який міг би дати до 15 тисяч робочих місць нашим співвітчизникам у молочному секторі і принести 1 мільярд гривень в український бюджет », - говорить директор Асоціації виробників молока Анна Лавренюк.

До речі, у нас існує державна підтримка молочної галузі, але у порівнянні з ЄС - це «небо і земля». Європейські молочники отримують до 70 відсотків дотацій на безповоротній основі з бюджету на розвиток тваринництва і модернізацію переробної галузі. Це дозволяє їм впроваджувати нові технології і продавати продукцію з більш високою доданою вартістю. Загальний бюджет ЄС на підтримку агросектору в країнах Союзу щорічно складає близько 58 мільярдів євро. В Україні ж на ці цілі у поточному році виділено 4,5 мільярди гривень, з яких тваринники у кращому випадку отримають лише один.

Як ми бачимо, зовсім скоро українське молоко «збіжить» з полиць магазинів, а його виробники будуть вимушені шукати нову роботу, як і тисячі людей, які працюють на підприємствах. При цьому, уряд це зовсім не хвилює, адже є простий і зручний спосіб забезпечення населення молочкою – імпорт. І владі байдужі наслідки, занепад вітчизняного виробництва і усі «без п’яти хвилин» безробітні працівники галузі.


Яна Д'яченко


1 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Рішення влади –закон. Оскарженню не підлягає

В Україні що не день, то нові цікаві рішення Верховної Ради чи президента. На цей раз Зеленський вніс до парламенту законопроект, який передбачає ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, а він розглядає

bottom of page