top of page
Пошук

Чиновників у тюрму не посадять

Як чудово, що можна приймати закони, які запобігають покаранню чиновників. Мабуть, саме так думають в уряді. І черговий законопроект – підтвердження цього припущення.


Робоча група розробила документ, який виключає можливість ув’язнення депутатів у разі приховування власних доходів. Зареєстровано це диво під номером 4441. І така ініціатива єдина у цьому питанні. Адже є три інших законопроекти, які припадають пилом більше місяця (офіційно – «опрацьовується в комітеті» або «очікує розгляду»). А новенькому одразу приділили увагу. І це досить логічно: нащо ж урядовцям закон, у якому передбачають ув’язнення за умисне декларування неправдивої інформації та умисне неподання декларації (. У владі хоч і не переможці програми «Найрозумніший», але про власне майбутнє думати вміють.


У законопроекті вирішили, що одну зі статей необхідно виключити. Вона передбачає позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років за певні правопорушення. А саме: «Подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України "Про запобігання корупції", або умисне неподання суб’єктом декларування зазначеної декларації».


Виходить, у Верховній Раді проігнорували запит суспільства на справедливе покарання корупціонерів і не ведуть боротьбу з конституційною кризою. Та й положення своїх передвиборчих агітацій і програм по протидії фінансовим махінаціям ніхто виконувати не поспішає. Адже простіше потім штраф заплатити, ніж «баланду» у СІЗО куштувати.


До речі, штрафи такі, що в принципі можна у відкриту красти, без будь-яких схем. Просто сплачувати розмір покарання і далі нагрібати. Адже за умисне неподання декларації буде передбачено лише від 2 500 до 3 000 неоподатковуваних мінімумів, громадські роботи та заборона обіймати певні посади. Ну, останні два варіанти покарання навряд чи хтось використовуватиме. А ось сплатити від 42 500 гривень до 51 000 гривень – легко. Особливо, коли навіть офіційна зарплата вище за цей штраф (не говорячи про нелегальні кошти).


Тож, у черговий раз можна переконатись що закони приймають не на благо суспільства, а лише для особистої вигоди. Досить влучно підсумував голова НАЗК Олександр Новіков: «У той час, як у Польщі, Латвії й Литві за неподання декларації та декларування недостовірних відомостей можна отримати реальний тюремний строк, ми просто даватимемо корупціонерам можливість і далі красти».


Яна Д'яченко


1 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Рішення влади –закон. Оскарженню не підлягає

В Україні що не день, то нові цікаві рішення Верховної Ради чи президента. На цей раз Зеленський вніс до парламенту законопроект, який передбачає ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, а він розглядає

bottom of page